Qumran


Qumran is bekend door de ‘Dode Zee rollen’. Rond 70 AD zijn hier in de buurt boekrollen verstopt door leden van een sekte die er woonde. Die groep dacht erg zwart-wit. Ze zagen zichzelf als ‘kinderen van het licht’ en alle anderen als ‘kinderen van de duisternis’. Reinheid was heel belangrijk voor hen. Ze dompelden zich vaak onder in een ritueel bad, een mikwe.

Op deze webpagina: InhoudUitgelichtExtraFoto’sMeer…Kaart

Inhoud in het boek

 • Vooraf
  • informatie over de secte, de rollen en de Shrine of the Book
  • leestip: Jesaja 40:1-8
 • Ter plekke
  • informatie over de plek, mikwe’s en reiniging
  • twee doe-tips en drie vragen om over door te denken
 • Achteraf
  • ware godsdienst: zichzelf onbesmet bewaren…
  • Jezus tegenover Qumran
  • quote om over door te denken: over de Dode Zee rollen

Uitgelicht

Leestip: Jesaja 40:1-8
Vanuit vers 3 is de uitdrukking ‘De stem van een roepende in de woestijn’ bekend geworden (zo de Statenvertaling). Je kunt ook vertalen: ‘De stem van een roepende: in de woestijn moet je de weg des Heren bereiden…’
In het NT wordt dit vers op Johannes de Doper betrokken (o.a. Matt. 3:3). De gemeenschap in Qumran gebruikte dezelfde tekst om betekenis te geven aan hun aanwezigheid in de woestijn.
Vraag: Waarom zou je juist in de woestijn gaan roepen – of juist in de woestijn de weg moeten bereiden?

Extra (alleen op de website)

Shrine of the Book

Vele van de overblijfselen van de rollen zijn nu te vinden in het Israel Museum in Jeruzalem, in een speciale afdeling, de Shrine of the Book.

Een grote en ook letterlijk centrale plaats neemt daar de rol in met het hele bijbelboek Jesaja, een handschrift dat bijna 1000 jaar ouder is dan wat tot dan toe bekend was! De tekst bleek echter verregaand dezelfde – wat laat zien hoe zorgvuldig de bijbeltekst steeds overgeschreven is.

Er zijn (fragmenten van) ruim 200 handschriften gevonden met delen uit het alle boeken van het Oude Testament – behalve Esther. In de Shrine of the Book zijn nog veel meer vondsten te zien – ook andere dan geschreven tekst.

De buitenkant van de Shrine is opmerkelijk: een zwarte muur tegenover een witte koepel, die de vorm heeft van een deksel van een kruik zoals die werd gebruikt om de rollen in te doen. Het zwart tegenover het wit staat voor het zwart-wit denken dat je in de teksten van de gemeenschap veel tegenkomt: er is een scherpe tegenstelling tussen licht en duisternis, tussen de zonen van het licht (de leden van de groep) en de zonen van de duisternis (alle anderen).


Zie Qumran vanaf de weg

Een mooi zicht op deze grotten, en een heel ander perspectief, krijg je als je voor of na je bezoek aan Qumran uit de auto stapt en Wadi Qumran in loopt (je kunt parkeren langs de doorgaande weg langs de Dode Zee, net ten zuiden van Qumran). Zie de eerste foto hieronder.

Zie Qumran vanaf de waterleiding

Duidelijk terug te vinden in de nederzetting is het spoor van de water­leiding. Als je tijd hebt kun je naar de bergen ten westen van Qumran lopen: dan kun je zien hoe daar water werd opgevangen en naar de neder­zetting geleid. Zie foto 2 en 3 hieronder.

Foto’s

Qumran vanuit Wadi QumranQumran vanuit het westenQumran, gezien vanuit het westen, waar in de bergen de waterleiding begint.Shrine of the Book